Què és el garum? El garum era un dels condiments més usats en la cuina romana. Consistia en una salsa de peix procedent del suc que es desprenia quan es premsava una gran quantitat de sal amb trossos i vísceres de peix blau, principalment tonyina,areng i verat; prèviament el peix es deixava fermentar i descompondre al sol durant dos o tres mesos.
El garum era molt apreciat en el món antic, ja que es considerava que proporcionava proteïnes, vitamina B, calci i fòsfor. Tenia un preu molt elevat, que a més d’utilitzar-lo a la cuina com a condiment, també es feia servir com remei medicinal per als èczemes, les úlceres de la boca, les ferides, dolor d’oïda i estimulant sexual. Es podia consumir barrejat amb aigua, vi, vinagre i oli.
Com es feia?
Recepta per fer una adaptació del garum romà
La recepta original seria difícil de dur a terme però si us ve de gust en podem fer una adaptació.
- Agafa una llauna d’anxoves, pica les anxoves i bat-les juntament amb dues cullerades d’oli d’oliva verge i de vi aromatitzat, per exemple, algun vi dolç com ara la mistela.
- Continua batent fins que quedi una crema espessa.
- Afegeix-hi pebre negre mòlt i una cullerada de mel.
- Pots untar aquesta salsa a unes torrades amb formatge fresc, a uns fruits secs o alguna fruita en almívar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada