dimarts, 10 de gener de 2012

Literatura catalana 4t

Després de la panoràmica general de la història de la literatura catalana que vàrem estar treballant ahir, comencem a endinsar-nos en un període literari (també artístic i filosòfic) concret, el qual significa la fi de l'època medieval a Europa (s.XV) i abarca fins a l'inici del Romanticisme (finals del s.XVIII).

Durant aquesta època, hi ha 3 moviments culturals importants:
- RENAIXEMENT (XVI)
- BARROC (XVII)
- IL.LUSTRACIÓ I NEOCLASSICISME (XVIII)
                            
En aquests segles, a Europa hi ha una gran producció literària. En destaca, la literatura castellana la qual  sobresurt per la gran producció  d'obres i obres de gran qualitat. Els autors principals són Garcilaso de la Vega, Fray Luis de León, San Juan de la Cruz, la novel.la El Lazarillo de Tormes, Quevedo, Góngora, Miguel de Cervantes (amb El Quijote de la Mancha, una obra important a nivell universal i una de les més traduïdes), Lope deVega, Calderón de la Barca i Tirso de Molina, entre d'altres.
De la literatura francesa caldria destaca l'obra de Molière i Racine i de l'anglesa Shakespeare, Swift i Defoe.
No va ser el cas de la literatura catalana que va patir un retrocés important, fins al punt de gairebé desaparèixer, per aquest motiu, a aquesta època se l'anomena Decadència.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada